"Your body is your truth machine"

Yin yoga wordt steeds populairder. En daar is een reden voor. Het lijkt soms alsof er van je wordt verwacht dat je constant aan staat in de, over het algemeen, behoorlijk naar buiten gerichte wereld waarin we leven. Je gaat naar bed met je telefoon/laptop en je wordt er mee wakker. Dat is behoorlijk belastend voor je hele systeem. Sterker nog, een mens is daarop niet gebouwd. Daarnaast is het fysiologisch simpelweg een feit dat als je altijd (of vaak) in de zogeheten fight-flight-freeze modus zit, je lichaam minder energie heeft om te herstellen van bijvoorbeeld een drukke werkdag, maar ook van intens sporten, een heftige gebeurtenis in je leven of van een griep(je).

 

Alles heeft een ritme. Ook in de natuur wisselen fases van inspanning en ontspanning elkaar af. Kijk maar naar de seizoenen. Als je continu moet pieken - in yang (energie) bent - zegt je lijf uiteindelijk: tot hier en niet verder. Een yin-fase en daarom ook een Yin yogales is het tegenovergestelde van hard werken. Het is een periode van herstel. Je laat de inspanningen van die dag of van de afgelopen periode van je afglijden. Dat zorgt voor ontspanning en evenwicht.

 

In het Engels wordt het doen van yoga 'yoga practice' genoemd.  Maar wat oefen je dan precies in een Yin yoga les? Je oefent voornamelijk in 'niet-doen', iets wat we dus niet tot nauwelijks leren of gewend zijn. Je gunt je lichaam en je hersenen heel bewust de nodige rust. Uit meerdere onderzoeken blijkt dat dit logischerwijs ook effect heeft op andere delen van je bestaan en leidt tot meer creativiteit, effectiviteit, stressbestendigheid en  tevredenheid.

 

"In Yin yoga gebruik je niet je lichaam om in de houding te komen

maar gebruik je de houding om in je lichaam te komen"

 

Meer en meer wordt duidelijk dat mentaal, geestelijk en emotioneel welzijn, samenhangt met je lichamelijk welzijn. Kortom, we zijn geen machines en als we onszelf zo behandelen, volgt daarop steeds vaker een 'system failure', ook wel burn-out of overspannenheid genoemd. Er is dan letterlijk te veel spanning in je systeem. Spanning in het lichaam bouwt zich (ook) op als er niet genoeg rust en ruimte is voor wat zich op het niet-mentale vlak aandient (gevoelens, emoties, behoeftes). Met Yin yoga zoek je heel bewust die spanning op in het lichaam en door bewust te ontspannen in de houdingen, kan de spanning oplossen.

 

Levensenergie (Qi) en bindweefsel

Het bindweefsel heeft ook een plek in dat verhaal. De Taoïsten (aanhangers van het Taoïsme, een Chinese levensfilosofie) classificeren bindweefsel als yin. Wanneer je actief bent, stroomt Qi voornamelijk door je spieren, de yang-laag van je lichaam. Maar in rust vindt Qi een weg door de stuggere weefsels en je botten, je yin-laag. Volgens de Japanse wetenschapper Hiroshi Motoyama wordt Qi in het bindweefsel vooral vervoerd via hyaluronzuur, een belangrijke bouwsteen ervan. Deze stof trekt water aan en polariseert het, waardoor het elektrische impulsen kan geleiden en zo informatie door het lichaam verspreidt.

 

Yin yoga draait om passiviteit: je overgeven aan de zwaartekracht en langer doorbrengen in één houding (meestal 3-5 minuten). Het gevolg is niet alleen diepe ontspanning, maar stimulatie van je bindweefsel, gewrichten en pezen. Bindweefsel is een stuk minder flexibel dan spierweefsel en reageert op een langdurige druk of rekking van een bepaald gebied. Zo worden specifieke meridianen gestimuleerd en wordt de yin-flow van je levensenergie ‘gereinigd’ en gevoed. Tegelijkertijd houd je je geest ontspannen en gefocust; energy flows where attention goes. 

 

"Yin yoga gaat niet over wat je kunt

maar over hoe je omgaat met wat je tegen komt"

 

VOORDELEN VAN YIN YOGA OP EEN RIJTJE

 

Fysiek; soepel bindweefsel en meer flexibiliteit

Veel yogastijlen focussen op spieropbouw. Yin yoga focust op je bindweefsel en gewrichten. Door enkele minuten in een houding te blijven, breng je je aandacht steeds dieper in je lichaam. Je ontspant hierdoor je spieren, maar ook je bindweefsel wordt vochtiger en daardoor soepeler. Ook speelt bewust en dieper ademhalen in Yin yoga een belangrijke rol waarmee je het parasympatische zenuwstelsel 'aanzet'. Je geeft je lichaam zo een seintje dat het niet overactief hoeft te zijn, en dat het kan herstellen en ontspannen. Een overprikkeld zenuwstelsel komt op deze manier tot rust.

 

Mentaal; leren omgaan met stress

Hoe ga je om met stressvolle situaties? Ga je direct in de aanval of denk je een aantal minuten na voordat je handelt? Yin yoga helpt je om bewuster met stress om te gaan. Doordat je tijdens een Yin yogales minutenlang in dezelfde houding zit, leer je omgaan met wat je op dat moment tegen komt. De sensaties in je lichaam en de gedachten in je hoofd. Dit gaat verder dan alleen je yogamat. Als je regelmatig Yin yoga beoefent, ga je merken dat je dit ook in andere situaties makkelijker kan toepassen. 

 

Emotioneel; ruimte maken 

Emoties zijn ook een vorm van energie. Als er niet genoeg tijd, ruimte of mogelijkheid is om bepaalde (vaak minder fijne) emoties te voelen, kunnen die zich vastzetten in je lichaam. Dat is ook de conclusie uit The physics of emotion; een baanbrekend onderzoek van neurofarmacoloog dr. Candace Pert naar de invloed van stress en emoties op ons lichaam. Wat dr. Pert ontdekte, en beschrijft in haar bestseller Molecules of Emotion, is dat opgekropte emoties letterlijk worden opgeslagen in het lichaam. Organen, weefsel, spieren en klieren: ze beschikken allemaal over eiwit-receptoren. Dankzij deze receptoren zijn ze in staat om emotionele informatie op te slaan. Het zijn echter vooral spieren die negatieve emoties tot uiting bergen in de vorm van lichamelijke klachten. Ze proberen ons te waarschuwen dat we emotioneel niet (helemaal) in balans zijn. In Yin yoga maak je ruimte voor deze emoties door de spanning in de spieren bewust op te zoeken en de zwaartekracht z'n werk te laten doen. Wonderlijk genoeg merk je vaak dat dit soort vastgezette emoties na een Yin yoga sessie, jou hebben losgelaten en niet andersom.

     

    Spiritueel; verbinden via je lichaam

    Door de hoofdzakelijk mentale en virtuele wereld waarin we leven, verlies je makkelijk het contact met je lichaam. Maar je lichaam is altijd hier en nu. Je lichaam is waar je kan ervaren wat je (niet meer) nodig hebt. Het lichaam is in die zin ontzettend wijs. Het is een indicator voor hoe het ECHT met je gaat. Yin yoga kan een belangrijke hulpbron zijn bij het opnieuw verbinden met jezelf. Niet door te praten, niet door iets te doen, maar vooral door te luisteren. Na het verbinden met jezelf, voel je vaak ook weer jouw verbinding met anderen en met het leven zelf.

     

    Yin yoga is een toegankelijke vorm van yoga, ook als je nog niet vaak yoga hebt beoefend. Omdat je langzamer beweegt en langer in een houding blijft dan andere vormen van yoga, heb je de tijd en ruimte om de houding te ontdekken. Op je eigen tempo en wat goed voelt voor jouw lichaam. Je hoeft in een yin les niet te bewijzen dat je diep in een houding kan, het gaat erom dat je rust en ontspanning kan vinden. Vraag je je af of yin yoga wel wat voor jou is? Misschien ben je actieve sporten gewend of heb je last van fysieke lichamelijke klachten als reuma, artrose of fibromyalgie. Ook voor jou is yin yoga dan een waardevolle vorm van yoga. Of misschien JUIST wel....