"If you don't make time for wellness, you will be forced to make time for illness"

 

Beter presterende medewerkers

Het is aangetoond dat Yin yoga (dat meditatie, mentale focus en ademhalingstechnieken omvat), de grijze massa en cognitieve prestaties verbetert. Het niveau van concentratie, geheugen en leren wordt daardoor verhoogd. Daarnaast verbetert het beoefenen van Yin yoga de mentale helderheid en behendigheid, wat resulteert in betere besluitvorming en creativiteit.

Bovendien wijst onderzoek en ervaring uit dat Yin yoga je stemming verbetert en een positief gevoel geeft door het vrijkomen van serotonine, dopamine en endorfine. Yoga op de werkplek zorgt voor het loslaten en oplossen van stress, omdat het de hartslag, bloeddruk en spanning verlaagt en uiteindelijk dus ook een positief effect heeft op angst en depressie.

 

Stress reductie op werkplek door yoga wetenschappelijk bewezen

Of het nu bedrijfsyoga, werknemersyoga of kantooryoga wordt genoemd, het aanbieden van yoga op de werkplek is de laatste jaren in populariteit toegenomen. Dit is goed te verklaren, omdat er een groot aantal productieve uren verloren gaat door stress - zeker in deze onzekere tijden. Het besef dringt door dat het welzijn van medewerkers een belangrijk onderwerp is in bijvoorbeeld het HR-beleid en het aantrekken van goeie mensen. Yoga wordt al veel langer beschouwd als een effectieve manier om stress in het algemeen te verminderen, maar er is nu ook een studie uit 2019 die specifiek kijkt naar het vermogen van yoga om stress op de werkplek te verminderen.

De studie, gepubliceerd in Occupational Medicine, beoordeelde de resultaten van 13 onderzoeken met 1.297 werknemers. Sommige werknemers volgden yoga-programma's op de werkplek en anderen maakten deel uit van een controlegroep. Tijdens de studie bleek yoga een duidelijk positief effect te hebben op de geestelijke gezondheid en op stressreductie. Ook blijkt dat de voordelen van yoga op de werkplek worden terug gezien in de resultaten van werkgevers die investeren in het welzijn van hun medewerkers.

Bijvoorbeeld yoga tijdens lunchtijd, is een bijzonder goede manier om meer energie op te bouwen voor de middag. Het helpt ook om het slapen te verbeteren, dus het is makkelijk in te zien waarom medewerkers beter presteren. Ze ervaren de combinatie van externe waardering door de werkgever en interne tevredenheid, wat leidt tot hogere niveaus van motivatie en creativiteit.

 

De beste mensen aantrekken en behouden

De cultuur, de omgeving en de specifieke voordelen van een organisatie zijn een paar van de belangrijkste criteria die een kandidaat gebruikt in zijn besluitvormingsproces. Werknemers die zich gewaardeerd voelen, zijn loyaler aan hun werkgever. Dat geldt zeker voor de jongere generatie medewerkers. Het ontwikkelen van een zinvolle strategie voor het welzijn van medewerkers, kan het verschil maken tussen een topkandidaat die een aangeboden baan aanvaardt of weigert. 

 

Gezonder personeel

Lichamelijke fitheid houdt rechtstreeks verband met een sterker immuunsysteem en een grotere veerkracht. Daarom is lichaamsbeweging op de werkplek een kernonderdeel van de meeste welzijnsprogramma's voor het personeel. Of het nu gaat om het opzetten van hardloopclubs, sportfaciliteiten op locatie of het aanschaffen van bedrijfslidmaatschappen voor sportscholen. Maar yoga op het werk gaat verder, omdat is bewezen dat het grotere voordelen heeft voor het welzijn dan vergelijkbare aerobic oefeningen.

 

Teamcohesie/moraal

Hoewel sommige elementen van een welzijnsprogramma van een bedrijf wellicht één op één worden aangeboden, worden yogalessen op het werk meestal in groepen gedaan. Gedeelde ervaringen die verder gaan dan puur gefocust op werk inhoudelijke zaken, staan erom bekend teams te helpen sterke, heilzame banden te vormen. In deze tijd is het extra belangrijk om collega's die op afstand werken met elkaar in contact te brengen om zo hun mentale en emotionele welzijn te ondersteunen.


Veel mensen zijn in de afgelopen tijd vanuit huis gaan werken, zodat hun werkplek nu ook hun thuis is. Het lijkt er op dat dit deels zo zal blijven. Dit is maar een van de vele nieuwe spanningen en uitdagingen waar we allemaal mee te maken hebben. Een goed opgezet programma voor het welzijn van medewerkers, kan een aanzienlijk positief verschil maken voor elke organisatie. Yin yoga kan daar een belangrijk onderdeel van zijn. Het feit dat ik als advocaat en trainer gewend ben om me in de 'corporate' wereld te begeven maakt dat ik makkelijk de taal van uw organisatie kan spreken en daardoor snel aansluiting creëer.